جوابدهی آنلاین

تفسیر نتیجه آزمایش

میانگین حجم پلاکت‌ها (MPV)

اولین چیزی که پس از انجام یک آزمایش به ذهن ما می‌رسد، تلاش برای خواندن نتیجه آزمایش و درک مفهوم آن است؛ بالا و پایین بودن یک یا چند مورد در جواب آزمایش من چه مفهومی دارد؟
باید توجه داشت تفسیر نتایج تست، نیازمند دانش پزشکی و همچنین مطالعه‌ی علائم و سوابق فرد است. این صفحه برای آشنایی اولیه با نتیجه‌ی تست آزمایش MPV که به‌تازگی انجام داده‌اید، طراحی شده است. با وارد کردن داده‌های مورد نیاز، پیش از مراجعه به پزشک می‌توانید اطلاعات اولیه درباره جواب آزمایش خود کسب کنید و با آمادگی بیشتر به ملاقات دکتر معالج بروید.

معرفی آزمایش میانگین حجم پلاکت‌ها (MPV)

پلاکت‌ها یا ترومبوسیت‌ها، کوچک‌ترین سلول موجود در خون هستند و در فرایند انعقاد خون نقش دارند. این آزمایش اندازه‌ی متوسط پلاکت‌های یک فرد را اندازه‌گیری می‌کند.

سلامتی شما، اولویت اصلی ما

دریافت نتیجه آزمایش

زمان آماده‌سازی جواب آزمایش ممکن است در مراکز مختلف متفاوت باشد. اگر در آزمایشگاه ماهان ارومیه آزمایش خود را انجام دادید، نتایج آزمایش شما در بخش جواب‌دهی آزمایشگاه ماهان به‌صورت آنلاین در دسترس است. همچنین می‌توانید از شنبه تا پنج‌شنبه از ساعت ۷ صبح تا ۸ عصر به‌صورت حضوری، با واتساپ و یا ارسال با پیک، جواب آزمایش خود را دریافت کنید.

امکان نمونه‌گیری در خانه

نمونه‌گیری آزمایش در خانه برای افرادی که فرصت یا توان رفتن به آزمایشگاه را ندارند بسیار مناسب است. پرسنل مجرب آزمایشگاه ماهان با رعایت کلیه اصول بهداشتی، نمونه‌گیری را در اسرع وقت در منزل یا محل کار شما انجام خواهند داد. برای سفارش نمونه‌گیری در خانه، با پذیرش آزمایشگاه به شماره‌ ۰۴۴۳۳۴۸۳۴۳۴ و یا شماره تلفن ۰۹۰۲۵۹۳۷۳۳۳ تماس حاصل فرمایید.

چگونگی انجام آزمایش

آزمایش‌های مربوط به دیابت به نمونه‌ی خونی نیاز دارند و توسط پزشک تجویز می‌شوند. در آذربایجان غربی و ارومیه می‌توانید این نوع آزمایش را در آزمایشگاه مجهز ماهان انجام دهید. آزمایشگاه ماهان آزمایش‌های دیابت را با حداکثر دقت و در اسرع وقت برای شما انجام خواهد داد. برای هرگونه سؤال، با پذیرش آزمایشگاه ماهان به شماره ۰۴۴۳۳۴۸۳۴۳۴ تماس حاصل فرمایید.

نکته مهم:برخی از مطالعات نشان می‌دهد که MPV ممکن است شرایطی مانند حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی را پیش‌بینی کند. همچنین، ممکن است ارتباطی بین MPV و برخی کمبودهای تغذیه‌ای مانند کمبود ویتامین D و ویتامین B12 وجود داشته باشد.

 به طور کلی، MPV باید همراه با وضعیت کلی سلامت فرد و نتایج  سایر آزمایش‌ها تفسیر شود.

آیا این تحلیل برای نتیجه‌گیری کافی است؟

این تجزیه و تحلیل فقط برای افزایش اطلاعات شما در مورد نتیجه آزمایش است و برای نتیجه‌گیری کلی یا تشخیص یک بیماری نباید به آن اکتفا کرد. تشخیص بیماری‌ها و یافتن روش درمان مناسب، نیازمند آگاهی از سابقه‌ی پزشکی قبلی، علائم، شیوه‌ی زندگی و موارد دیگر است. از این رو پزشک معالج شما، بهترین فرد برای بررسی جواب آزمایش و تعیین اقدامات بعدی است.

در عین حال، از اطلاعات مندرج در این صفحه می‌توانید برای افزایش آگاهی خود استفاده کنید و در ملاقات با پزشک، با طرح سؤالات مرتبط با جواب آزمایش، به یک دید جامع از شرایط جسمانی خود برسید.

دقت کنید که آزمایشگاه‌های مختلف ممکن است بازه نرمال متفاوتی برای این آزمایش داشته باشند و بازه ذکر‌شده در این مطلب برای همه آزمایشگاه‌ها صدق نکند. به همین دلیل به محدوده‌ ذکر‌شده در برگه‌ ‌آزمایش دقت کنید و حتماً با یک پزشک درمورد نتیجه‌ آن مشورت کنید.

نتیجه‌ تست A1C من به چه معناست؟

لطفاً داده‌های زیر را از روی برگه آزمایش وارد کنید:


مهم: توجه داشته باشید که این آزمایش ممکن است با استفاده از دستگاه‌ها و کیت‌های متفاوت در آزمایشگاه‌های مختلف انجام شود و بر این اساس، بازه‌ی جواب متفاوت از متد مورد استفاده در این فرم باشد. در این صورت برای تفسیر نتیجه‌ آزمایش لازم است به پزشک خود مراجعه کنید.

پلاکت‌ها سلول‌هایی هستند که تشکیل لخته‌های خون جهت آهسته کردن خون‌ریزی، جلوگیری از عفونت و تسریع روند بهبودی را برعهده دارند. وقتی آسیب اتفاق می‌افتد، پلاکت‌ها با هم تجمع پیدا کرده و پلاک را تشکیل می‌دهند. سپس، سیگنال‌های هورمونی را به جریان خون ارسال می‌کنند تا باعث فراخوانی فاکتورهای انعقادی شوند، این فاکتورها در ترمیم آسیب و زخم، نقش مؤثری دارند.

پلاکت‌ها در مغز استخوان و از مگاکاریوسیت‌های تولید می‌شوند که سلول‌ پیش‌ساز بزرگی هستند. پلاکت‌هایی که به جریان خون ریخته می‌شوند، در واقع بخشی از مگاکاریوسیت‌ها هستند.

معمولاً پلاکت‌های جدید بزرگ‎تر از پلاکت‎های قدیمی هستند. MPV میانگین سن پلاکت‌ها را درنظر می‌گیرد.

MPV بالا معمولاً نشان‌دهنده‌ی تعداد زیاد پلاکت‌های جوان موجود در جریان خون است. بعد از خون‌ریزی به دلیل آسیب یا جراحی بزرگ، بدن، پلاکت‌ها را برای ترمیم زخم و کاهش خون‌ریزی مصرف می‌کند. در پاسخ به این حالت، مغز استخوان مگاکاریوسیت بیشتری تولید می‌کند که به پلاکت‌های جوان و بزرگ تبدیل می‌شوند. در این حالت MPV افزایش می‌یابد.

ممکن است در MPV بالا، آزمایش شمارش پلاکت‌ها نتیجه‌ی کمتر‌از‌حد نرمال، نرمال یا بیش‌تر‌از‌حد نرمال را نشان دهد:

  • تعداد کم پلاکت همراه با MPV بالا زمانی اتفاق می‌افتد که پلاکت‌ها توسط آنتی‌بادی‌ها، عفونت یا سموم تخریب شده باشند. برای مثال، پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی (immune thrombocytopenic purpura) یک نوع کمبود پلاکت است که در اثر تخریب بدون دلیل مشخص پلاکت‌ها اتفاق می‌افتد.
  • تعداد زیاد پلاکت‌ها همراه با MPV بالا زمانی اتفاق می‌افتد که مغز استخوان به دلیل جهش ژنتیکی یا سرطان، تعداد بسیار زیادی پلاکت تولید کند.
  • تعداد نرمال پلاکت همراه با MPV بالا نشان‌دهنده‌ی شرایطی مثل هایپرتیروئیدیسم یا لوسمی‌میلوژن‌مزمن (نوعی سرطان) است.

شرایطی که ممکن است با افزایش MPV و تعداد متغیر پلاکت همراه باشد عبارت‌اند از:

  • بیماری برنارد سولیه (Bernard-Soulier Disease) یا سندرم پلاکت غول پیکر (giant platelet syndrome)
  • داروهای محرک مغز استخوان، مانند اریتروپویتین یا ترومبوپوئیتین
  • دیابت شیرین
  • ناهنجاری‌های ژنتیکی در پلاکت‌ها
  • بیماری قلبی یا دریچه‌های مصنوعی قلب
  • پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم)
  • بیماری کبدی غیرالکلی
  • پره اکلامپسی (سموم بارداری) و سندرم هلپ (HELLP)
  • بیماری‌های تنفسی
  • سپسیس (Sepsis)

تعداد پلاکت‌ها و حجم متوسط آن‌ها توسط فاکتورهای مختلفی مثل ارتفاع، هورمون‌ها و فاکتورهای خطر سلامتی، تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند:

  • افرادی که در ارتفاعات پایین زندگی می‌کنند (زیر سطح دریا)، ممکن است تعداد پلاکت بیشتری از حد نرمال داشته باشند. افرادی که در ارتفاعات بلند زندگی می‌کنند، ممکن است MPV بالایی داشته باشند که به‌عنوان فاکتور خطر برای بیماری‌های قلبی درنظر گرفته می‌شود.
  • سیگار کشیدن، فشار خون و گلوکز بالای خون (بدون تشخیص دیابت)، همگی با MPV در آقایان مرتبط هستند.
  • قاعدگی و داروهای ضدبارداری، با MPV بالا در خانم‌ها مرتبط است.
  • ورزش سنگین نیز باعث افزایش تعداد پلاکت‌ها می‌شود و اگر به اندازه‌ی کافی شدید باشد، به بافت‌ها آسیب می‌رساند.

 مهم است که این عوامل را در نظر داشته باشید و بدانید که ممکن است تغییراتی در تعداد پلاکت ها و MPV ایجاد شود.

MPV پایین‌تر از حد نرمال معمولاً نشان می‌دهد که بیشتر پلاکت‌ها قدیمی هستند و مغز استخوان فرایند تولید پلاکت‌ها را آهسته کرده‌است.

MPV کم با تعداد پلاکت های زیر می‌تواند شرایط متفاوتی را نشان دهد:

  • تعداد کم پلاکت همراه با MPV پایین نشان‌دهنده‌ی اختلالات مرتبط با مغز استخوان است که تولید پلاکت‌ها را کاهش داده یا متوقف کرده است. مانند کم‌خونی آپلاستیک.
  • تعداد زیاد پلاکت همراه با MPV پایین اغلب نشان‌دهنده‌ی عفونت، التهاب یا سرطان است.
  • تعداد نرمال پلاکت همراه با MPV پایین در نارسایی مزمن کلیوی شایع است.

MPV پایین همراه با تعداد متغیری از پلاکت‌ها در چه شرایطی دیده می‌شود؟

شرایطی که ممکن است با MPV پایین و تعداد پلاکت متغیر همراه باشد، عبارت‌اند از:

  • نارسایی در مغز استخوان
  • لوپوس
  • اسپلنومگالی (بزرگ شدن طحال) که اغلب باعث گیر افتادن پلاکت‌ها در طحال می شود.
  • داروهایی که تشکیل پلاکت را سرکوب می‌کنند، مانند داروهای شیمی‌درمانی
  • کم‌کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)
  • کمبود آهن
  • ایدز (HIV/AID)

سوالات متداول

آزمایشگاه ماهان فرهنگیان ارومیه

نمونه گیری در منزل در ارومیه

اگر بیمار با محدودیت حرکتی دارید و یا امکان و فرصت مراجعه به آزمایشگاه ندارید، با ما تماس بگیرید.

آخرین مقالات