جوابدهی آنلاین

تفسیر نتیجه آزمایش

تخمین نرخ فیلتراسیون گلومرولی 

اولین چیزی که پس از انجام یک آزمایش به ذهن ما می‌رسد، تلاش برای خواندن نتیجه آزمایش و درک مفهوم آن است؛ بالا و پایین بودن یک یا چند مورد در جواب آزمایش من چه مفهومی دارد؟
باید توجه داشت تفسیر نتایج تست، نیازمند دانش پزشکی و همچنین مطالعه‌ی علائم و سوابق فرد است. این صفحه برای آشنایی اولیه با نتیجه‌ی تست تخمین نرخ فیلتراسیون گلومرولی(eGFR) که به‌تازگی انجام داده‌اید، طراحی شده است. با وارد کردن داده‌های مورد نیاز، پیش از مراجعه به پزشک می‌توانید اطلاعات اولیه درباره جواب آزمایش خود کسب کنید و با آمادگی بیشتر به ملاقات دکتر معالج بروید.

معرفی آزمایش نرخ فیلتراسیون گلومرولی

آزمایش تخمین نرخ فیلتراسیون گلومرولی، تستی است که سطح عملکرد کلیه را اندازه‌گیری و مرحله‌ی بیماری کلیوی را تعیین می‌کند. پزشک، آن را از طریق نتایج آزمایش کراتینین خون، سن، اندازه‌ی بدن و جنسیت محاسبه می‌کند. اگر مقدار eGFR کم باشد، یعنی کلیه آن‌طور که باید عملکرد مناسبی ندارد. افرادی که نرخ فیلتراسیون گلومرولی پایینی دارند، در معرض خطر پیشرفت بیماری کلیوی مزمن (CKD) و نارسایی کلیوی قرار دارند. هر چه بیماری کلیوی سریع‌تر تشخیص داده شود، احتمال کندتر شدن روند بیماری و جلوگیری از شدت یافتن دوباره‌ی آن بیشتر است.

سلامتی شما، اولویت اصلی ما

دریافت نتیجه آزمایش

زمان آماده‌سازی جواب آزمایش ممکن است در مراکز مختلف متفاوت باشد. اگر در آزمایشگاه ماهان ارومیه آزمایش خود را انجام دادید، نتایج آزمایش شما در بخش جواب‌دهی آزمایشگاه ماهان به‌صورت آنلاین در دسترس است. همچنین می‌توانید از شنبه تا پنج‌شنبه از ساعت ۷ صبح تا ۸ عصر به‌صورت حضوری، با واتساپ و یا ارسال با پیک، جواب آزمایش خود را دریافت کنید.

امکان نمونه‌گیری در خانه

نمونه‌گیری آزمایش در خانه برای افرادی که فرصت یا توان رفتن به آزمایشگاه را ندارند بسیار مناسب است. پرسنل مجرب آزمایشگاه ماهان با رعایت کلیه اصول بهداشتی، نمونه‌گیری را در اسرع وقت در منزل یا محل کار شما انجام خواهند داد. برای سفارش نمونه‌گیری در خانه، با پذیرش آزمایشگاه به شماره‌ ۰۴۴۳۳۴۸۳۴۳۴ و یا شماره تلفن ۰۹۰۲۵۹۳۷۳۳۳ تماس حاصل فرمایید.

چگونگی انجام آزمایش

آزمایش‌های مربوط به دیابت به نمونه‌ی خونی نیاز دارند و توسط پزشک تجویز می‌شوند. در آذربایجان غربی و ارومیه می‌توانید این نوع آزمایش را در آزمایشگاه مجهز ماهان انجام دهید. آزمایشگاه ماهان آزمایش‌های دیابت را با حداکثر دقت و در اسرع وقت برای شما انجام خواهد داد. برای هرگونه سؤال، با پذیرش آزمایشگاه ماهان به شماره ۰۴۴۳۳۴۸۳۴۳۴ تماس حاصل فرمایید.

آیا این تحلیل برای نتیجه‌گیری کافی است؟

این تجزیه و تحلیل فقط برای افزایش اطلاعات شما در مورد نتیجه آزمایش است و برای نتیجه‌گیری کلی یا تشخیص یک بیماری نباید به آن اکتفا کرد. تشخیص بیماری‌ها و یافتن روش درمان مناسب، نیازمند آگاهی از سابقه‌ی پزشکی قبلی، علائم، شیوه‌ی زندگی و موارد دیگر است. از این رو پزشک معالج شما، بهترین فرد برای بررسی جواب آزمایش و تعیین اقدامات بعدی است.

در عین حال، از اطلاعات مندرج در این صفحه می‌توانید برای افزایش آگاهی خود استفاده کنید و در ملاقات با پزشک، با طرح سؤالات مرتبط با جواب آزمایش، به یک دید جامع از شرایط جسمانی خود برسید.

دقت کنید که آزمایشگاه‌های مختلف ممکن است بازه نرمال متفاوتی برای این آزمایش داشته باشند و بازه ذکر‌شده در این مطلب برای همه آزمایشگاه‌ها صدق نکند. به همین دلیل به محدوده‌ ذکر‌شده در برگه‌ ‌آزمایش دقت کنید و حتماً با یک پزشک درمورد نتیجه‌ آن مشورت کنید.

نتیجه‌ تست A1C من به چه معناست؟

لطفاً داده‌های زیر را از روی برگه آزمایش وارد کنید:


مهم: توجه داشته باشید که این آزمایش ممکن است با استفاده از دستگاه‌ها و کیت‌های متفاوت در آزمایشگاه‌های مختلف انجام شود و بر این اساس، بازه‌ی جواب متفاوت از متد مورد استفاده در این فرم باشد. در این صورت برای تفسیر نتیجه‌ آزمایش لازم است به پزشک خود مراجعه کنید.

پزشک این آزمایش را برای جلوگیری از شروع بیماری کلیوی و آگاهی از شدت بیماری کلیوی موجود، تجویز می‌کند.

پزشک ممکن است از eGFR برای نظارت بر سلامت کلیه‌ها در صورت مصرف دارو یا درمان خاص استفاده کند. برخی بیماری‌ها، خطر ابتلا به مشکلات کلیوی را افزایش می‌دهند. این شرایط عبارت‌اند از:

  • نقایص مادرزادی که بر عملکرد کلیه تأثیر می‌گذارند
  • بیماری عروق کرونر یا بیماری قلبی
  • دیابت
  • سابقه‌ی خانوادگی بیماری کلیوی
  • عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری (UTIs)
  • انسداد ادرار
  • فشار خون بالا
  • سیگار کشیدن
  • چاقی
  • چکاپ کلیه‌ها حداقل یک‌بار در سال: پزشک برای یافتن نرخ فیلتراسیون گلومرولی از نمونه‌ی خونی ساده استفاده می‌کند. آن‌ها همچنین ممکن است نسبت کراتینین به آلبومین (UACR) را نیز به دست آورند، که وجود پروتئین در ادرار را نشان می‌دهد. وجود پروتئین در ادرار نشان‌دهنده‌ی آسیب کلیوی است.
  • کنترل فشار خون درصورت داشتن فشارخون بالا
  • کنترل قندخون درصورت داشتن دیابت
  • خودداری از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، (NSAIDs) مثل ایبوپروفن و ناپروکسین درصورت داشتن بیماری کلیوی مزمن (CKD)
  • عدم مصرف سیگار
  • ورزش‌کردن و استفاده از رژیم‌ غذایی سالم که نمک، چربی‌های اشباع و گلوکز کمی داشته و حاوی میوه، سبزیجات، غلات، گوشت بدون چربی و ماهی باشد.
  • کنترل وزن و جلوگیری از افزایش وزن
  • مشورت با پزشک، قبل از مصرف مکمل‌های ویتامینی، مواد معدنی، مکمل‌های افزایش وزن یا بدن‌سازی و مکمل‌های گیاهی
  • اطمینان از این‌که دوز مصرفی داروها برای سن، جنسیت و شما مناسب است.

این آزمایش به پزشک کمک می‌کند تا بیماری‌های مرتبط با کلیه و بیماری‌های کلیوی را تشخیص دهد. کلیه، بخشی از سیستم ادراری است. بیماری کلیوی زمانی ایجاد می‌شود که یک یا هر دو کلیه آسیب دیده باشند. اگر بیماری کلیوی داشته باشید، نرخ فیلتراسیون گلومرولی در کلیه کاهش پیدا می‌کند؛ در نتیجه، مواد سمی و خطرناک در خون تجمع پیدا می‌کنند.

علائم بیماری کلیوی مثل ادرار مکرر و گرفتگی عضلات، ممکن است تا زمانی‌که ۴۰ درصد از عملکرد کلیه از بین نرفته، بروز نکنند. نرخ فیلتراسیون گلومرولی کمک می‌کند تا بیماری زودتر تشخیص داده شده و روند درمانی سریع‌تر آغاز شود. در این حالت، آسیب کلیوی متوقف یا کندتر می‌شود.

مرحله اول: (eGFR بالاتر از ۹۰) نشان‌دهنده‌ی آسیب کلیوی خفیف است که در آن، کلیه عملکرد نرمال خود را دارد.

مرحله دوم: (eGFR بین ۶۰ تا ۸۹) نشان‌دهنده‌ی افزایش آسیب کلیوی نسبت به مرحله یک است، اما همچنان کلیه عملکرد مناسب خود را دارد.

مرحله سوم: (eGFR بین ۳۰ تا ۵۹) نشان‌دهنده‌ی کاهش عملکرد کلیه است که ممکن است بیمار علائمی را نیز تجربه کند.

مرحله چهارم: (eGFR بین ۱۵ تا ۲۹) نشان‌دهنده‌ی عملکرد ضعیف کلیه، همراه با آسیب متوسط تا شدید کلیوی است.

مرحله پنجم: (eGFR کمتر از ۱۵) نشان‌دهنده‌ی نارسایی کلیوی است. این یعنی ۱۵٪ از کلیه فعالیت می‌کند. این مرحله از بیماری بسیار جدی است و می‌تواند کشنده باشد. در این مرحه دیالیز یا پیوند کلیه انجام می‌شود.

بیماری کلیوی در مراحل حادتر چه علائمی دارد که نیازمند آزمایش eGFR است؟

  • دفع ادرار بیشتر یا کمتر‌از‌حد معمول
  • خارش
  • خستگی
  • تورم در بازوها، پاها یا پاها
  • گرفتگی عضلات
  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها

سوالات متداول

آزمایشگاه ماهان فرهنگیان ارومیه

نمونه گیری در منزل در ارومیه

اگر بیمار با محدودیت حرکتی دارید و یا امکان و فرصت مراجعه به آزمایشگاه ندارید، با ما تماس بگیرید.

آخرین مقالات